fbpx
FAQS AAXE

Veelgestelde vragen

Hervatten onze poetshulpen het werk vanaf 4 mei ?

Onze poetshulpen kunnen vrijwillig het werk hervatten mits het naleven van de strikte regels (www.aaxe.be/nl/instructies-covid19) die worden vooropgesteld door de overheid.

Wat moet de poetshulp doen om het werk te hervatten ?

De poetshulp moet contact opnemen met het Aaxe-kantoor. Hij/zij krijgt de Covid-19 instructies die hij/zij moet naleven en ontvangt dezelfde instructies om aan de klanten te geven. Hij/zij ontvangt zijn/haar planning. De poetshulp moet nauw contact bewaren met Aaxe. Hij/zij ontvangt tenslotte een kit met handschoenen, ontsmettende gel en een mondmasker.

Als klant wenst ik dat mijn poetshulp terug komt werken : wat moet ik doen ? wie moet ik contacteren ?

Gelieve het Aaxe Dienstencheques-kantoor te contacteren op 02/770.70.68 of via email naar dienstencheques@aaxe.be en indien u in bezit bent van haar telefoongegevens en bovendien zijn/haar toestemming heeft om hem/haar te contacteren, dan kan u direct contact opnemen met uw poetshulp.

Wat als mijn poetshulp het werk nog niet hervat, kan ik iemand anders verkrijgen voor het poetsen?

De klanten kunnen vanzelfsprekend een vervanging vragen via het Aaxe Dienstencheques-kantoor

Wat gebeurt er wanneer de poetshulp niet elke dag werkt?

De poetshulp heeft tijdelijke werkloosheid voor de dagen waarop hij/zij niet heeft gewerkt.

Kan men op dezelfde dag werken en aanspraak maken op tijdelijke werkloosheid ?

Neen, tijdelijke werkloosheid en gewerkte uren kunnen niet op dezelfde dag plaatsvinden. Daarom raden wij aan dat de poetshulpen indien mogelijk hun uurrooster concentreren op dezelfde dag.

Tijdelijke werkloosheid tijdens Corona: welke stappen moet u nemen?

Indien u geen werk heeft, moet u uw werkgever hiervan uiterlijk de dag ervoor op de hoogte stellen.
U mag geen vervangingswerk hebben. Indien u het vervangingswerk weigert bent u vanaf dan in verlof.
Uw AAXE werkgever bevestigt uiterlijk de dag ervoor via SMS of telefonisch dat u tijdelijk werkloos bent wegens overmacht. AAXE kan u dezelfde dag vervangingswerk voorstellen. Indien u deze vervanging weigert, bent u vanaf dan in verlof.

Wat te doen bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht:
  1. Vul het document C 3.2a Tijdelijke Werkloosheid één keer in als u dit nog niet hebt gedaan. Zend het ondertekende document naar CAPAC of naar uw vakbond, ofwel via de post of via hun website.
    Om economische redenen wordt bij tijdelijke werkloosheid geen rekening gehouden met het recht om in aanmerking te komen.
    Voor de werknemer wordt ook het gebruik van de controlekaart C3-2 opgeheven.
  2. Als u het document C 3.2a reeds hebt ingevuld, hoeft u verder niets te doen. Op het einde van de maand stuurt uw werkgever de aangifte van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht elektronisch door naar de RVA.
Wat moet u doen bij ziekte of quarantaine wanneer die aan Corona gerelateerd is of zich voordoet tijdens uw tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

Als u tijdens uw periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ziek wordt, als uw ziekte gerelateerd is aan Corona of indien u wegens Covid-19 in quarantaine bent, moet u onmiddellijk uw AAXE werkgever hiervan op de hoogte brengen en het certificaat naar AAXE opsturen. Stuur ook een origineel naar uw mutualiteit die u dan tijdens deze periode zal uitbetalen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Om haar klanten beter van dienst te kunnen zijn, beschikt Aaxe Dienstencheques over vijf kantoren en vijf strijkcentrales in heel Brussel. 

Terugkeer uit een groene of een oranje zone.

Geen verplichting tot quarantaine en geen PCR test nodig.
Let op, de status van een zone kan tijdens uw verblijf veranderen.

Terugkeer uit een rode zone.

De personen die over een Europees digitaal COVID certificaat beschikken, dat een volledige vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test (< 72 uur), of een attest van herstel bewijst moeten niet in quarantaine gaan.
De personen die zich bij de terugkomst (dag 1 of dag 2) laten testen moeten niet in quarantaine gaan.
Voor kinderen boven 12 jaar is een negatief PCR-test verplicht. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is er geen PCR-test vereist.

Terugkeer uit een hoog-risico zone (zorgwekkende varianten)

Verplichte quarantaine van 10 dagen met een PCR-test op dag 1 en op dag 7.
Deze verplichting geldt ook voor personen die een volledige vaccinatie hebben gehad of die al in het betreffende land een negatieve test hebben gedaan. Dit zijn inderdaad gevaarlijke varianten die wij buiten Europa willen houden.

Wat moet ik doen wanneer mijn Covid-19 test negatief is?

Bij een negatieve uitslag blijft u thuis in quarantaine. Vijf dagen na uw eerste test moet u een tweede test laten doen.
Indien deze ook negatief is kan u opnieuw gaan werken.

Hou regelmatig uw AAXE werkgever op de hoogte.

Wat moet ik doen wanneer mijn Covid-19 test positief is?

Verwittig onmiddellijk uw AAXE werkgever.

Als uw Covid-19 test positief is, blijft u vanzelfsprekend thuis in quarantaine.
Uw huisarts zal u verdere instructies geven.
U kan het werk pas hervatten nadat u van uw huisarts hiervoor de toestemming heeft gekregen.

(officiële website: www.info-coronavirus.be/nl/reizen/)

Ik moet tijdens mijn werkuren gevaccineerd worden. Wat moet ik doen?

Als uw vaccinatie tijdens uw werkuren plaatsvindt, betaalt de werkgever in ‘kleine werkloosheid’ de tijd die nodig is voor de vaccinatie, inclusief de tijd van en naar het vaccinatiecentrum. Meestal duurt het een uur of twee. Toon ons gewoon uw afspraakboeking (oproeping) die we op geen enkele manier registreren

Hoe kunnen wij jou helpen?

Om haar klanten beter van dienst te kunnen zijn, beschikt Aaxe Dienstencheques over vijf kantoren en vijf strijkcentrales in heel Brussel.